A grissini, vagyis az olasz kenyérrudacska, tökéletes választás, ha könnyű, ropogós falatokra vágysz. Egyaránt kínálható előételként, mártogatósokhoz kísérőként vagy egyszerűen snackként. A legjobb pedig, hogy otthon is egyszerűen elkészítheted!
Hozzávalók (kb. 25-30 rudacskához):
- 500 g búzaliszt
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 300 ml langyos víz
- Opciók ízesítéshez: szárított oregánó, rozmaring, szezámmag, mák vagy tengeri só
Elkészítés:
- Az élesztő aktiválása: Ha friss élesztőt használsz, morzsold bele a langyos vízbe, és add hozzá a cukrot. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos lesz. Szárított élesztő esetén közvetlenül a liszthez adhatod.
- A tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztőt (friss vagy szárított), az olívaolajat és a langyos vizet. Gyúrd össze, amíg puha, de nem ragacsos tésztát kapsz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.
- Kelesztés: Fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelni, amíg a duplájára nő.
- Formázás: A megkelt tésztát borítsd ki lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Vágd a tésztát hosszú, vékony csíkokra (kb. 1 cm széles), majd óvatosan sodord meg őket, hogy rudacska formát kapjanak.
- Ízesítés (opcionális): A rudacskákat megforgathatod szárított fűszerekben (pl. oregánó vagy rozmaring), vagy megszórhatod szezámmaggal, mákkal vagy durva tengeri sóval.
- Sütés: Helyezd a rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd őket 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
- Tálalás: Hagyd a grissiniket teljesen kihűlni, majd kínáld kedvenc mártogatósoddal, például pestóval, hummusszal vagy olívaolajba mártva.
Tipp:
- Ha még különlegesebb ízhatást szeretnél, adj a tésztához reszelt parmezánt, vagy mártsd a rudacskák végét olvasztott csokoládéba desszertként!
Ezzel a recepttel garantáltan lenyűgözöd vendégeidet, vagy magadnak készíthetsz egy finom, házi rágcsálnivalót. Jó étvágyat! 😊
Próbáld ki a grissinit a kedvenc bazsalikomos sajtkrémmel 🙂
Elkészítetted a receptet?
Ne felejts el megjelölni Instagramon @otthonizek vagy használni a #otthonizek hashtaget!
Alig várom, hogy láthassam, neked hogyan sikerült!