A grissini kovászos változata nemcsak ropogós és ízletes, hanem természetesebb és egészségesebb is, hiszen a kovász gazdagítja az ízeket és javítja az emésztést. Íme a recept, hogy otthon is elkészíthesd ezt az olasz különlegességet!

Hozzávalók (kb. 25-30 rudacskához):

  • 500 g búzaliszt
  • 150 g aktív kovász (etetett és buborékos állapotban)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor (vagy méz, a kovász aktivitásának elősegítésére)
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 200 ml langyos víz
  • Ízesítéshez (opcionális): szárított oregánó, rozmaring, szezámmag, mák vagy durva tengeri só

 

Elkészítés:

1. Kovász előkészítése

Győződj meg róla, hogy a kovászod aktív és frissen etetett. A legjobb eredmény érdekében etesd meg 4-6 órával a felhasználás előtt, hogy kellően erős és buborékos legyen.

2. Tészta összeállítása

Egy nagy tálba szitáld a lisztet, és keverd el benne a sót. Add hozzá a kovászt, a cukrot vagy mézet, az olívaolajat és a langyos vizet. Keverd össze, majd gyúrd ruganyos tésztává. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá még egy kevés vizet.

3. Első kelesztés

Tedd a tésztát enyhén olajozott tálba, fedd le konyharuhával, és hagyd pihenni szobahőmérsékleten 4-5 órán át. Félidőben (kb. 2 óra után) hajtogasd meg a tésztát: finoman nyújtsd ki, majd hajtsd be mind a négy oldalát.

4. Formázás

A megkelt tésztát borítsd ki lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Vágd a tésztát hosszú, vékony csíkokra (kb. 1 cm széles), majd sodord őket rudacskákká. Ezután formázd meg őket ízlésed szerint.

5. Második kelesztés

Helyezd a grissiniket sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd őket pihenni 1-2 órán keresztül, hogy tovább keljenek és még levegősebbek legyenek.

6. Sütés

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Süsd a grissiniket 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sülnek.

7. Tálalás

Hagyd a grissiniket teljesen kihűlni, majd kínáld kedvenc mártogatósoddal, például bazsalikomos sajtkrémmel, pestóval, hummusszal vagy fűszeres olívaolajjal.

Tipp:

  • A kovászos grissini hosszabb ideig eltartható, ha légmentesen záródó edényben tárolod.
  • Ha szeretnéd, szórhatsz rá magokat vagy fűszereket a második kelesztés után, hogy még különlegesebb legyen.

 

Ezzel a recepttel a kovász természetes íze és a grissini klasszikus ropogóssága egyesül. Remélem, imádni fogod elkészíteni és megkóstolni! 😊

Tipp2:

  • Ha még különlegesebb ízhatást szeretnél, adj a tésztához reszelt parmezánt, vagy mártsd a rudacskák végét olvasztott csokoládéba desszertként!

Próbáld ki a kovászos grissinit a kedvenc bazsalikomos sajtkrémemmel 🙂

Elkészítetted a receptet?

Ne felejts el megjelölni Instagramon @otthonizek vagy használni a #otthonizek hashtaget!

Alig várom, hogy láthassam, neked hogyan sikerült!